fredag 29 maj 2020

Carl Milles

Musikrummet.
Detta var husets vardagsrum och hade från början en stor öppen spis där orgeln står idag. Den mörkbetsade träväggen är en del av den ursprungliga inredningen med sniderier av Carl Milles. I dag är spisen borttagen och rummets båda instrument, Steinwayflygeln och 1500-talsorgeln från Salzburg, har givit namnet Musikrummet. Vackert med belysningen, bonaden och den in nötta skinnfåtöljen.

 I det lilla frukostrummet åt paret Milles frukost vid ett litet ekbord omgivna av blåvita Delftkakelväggar. Olga Milles målade vitrinskåpet i samma färger och med dekor lånad från det nederländska 1700-talskaklet. I vitrinen förvaras familjens fina samling av svenskt glas, tenn och keramik. Här finns bl.a formgivare som Simon Gate och Edward Hald representerade. 
Den öppna loggia som senare byggdes in för att bli utställningsrum för antiksamlingen, stod klar 1913. Rummet användes som friluftsateljé av Carl Milles. Hörnpaviljongen längst ner i rummet fungerade som sommarmatsal. Trots att loggian var öppen var den inredd med möbler och på väggarna hängde tavlor. Först i slutet av 60-talet glasades loggian in för att kunna inrymma antiksamlingen. Under vinterhalvåret fungerar loggian som orangeri åt skulpturparkens medelhavsväxter; oliv, citrus, lager, granatäpple och myrten. Visst är det en härlig öppen plats med tid för andakt?


Vackert runt fönster - rosa mårbacka pelargoner. 
På ena kortväggen hänger en vävtapet från Beauvais i norra Frankrike. Denna 1500-talstapet restaurerades på 1920-talet efter att Milles funnit den i en antikbod i Gamla Stan i Stockholm och i mycket dåligt skick. Motivet framställer myten om Niobe som tvingas se sina barn dödade av Apollon och Artemis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar